jan 112010
 

Wij stellen het op prijs als u uw mening over het boek hier deelt.

  8 Responses to “Uw Commentaar”

Comments (8)
 1. * de uitvoering van het boek is prachtig
  * er zijn leuke verklaringen van allerlei toestanden en woorden
  * hoe zit het met de Tilburgse burgemeester Vonk-de Both?
  Antw: hij was de oudste zoon van Zeno Vonk de Both, een achterkleinzoon van Louise de Both-von Brun. Zij heeft hem nooit gekend. (red.)
  * er zit weinig rode draad in het verhaal, het blijft onduidelijk wat men wil …
  * wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten! (man “hokt”, trouwt vervolgens met dubieuze vrouw) gevolg is dat de carrière naar de donder is
  * de sfeer van de tijd wordt aardig beschreven.

 2. Ik vind ‘Het Uur der Waarheid’ een mooi en prettig geschreven boek over een interessante familie. Wat moet er een intensief (archief)onderzoek aan vooraf zijn gegaan! Als in historische boeken geïnteresseerde lezeres is mij wel opgevallen dat de lijn van het verhaal pas later duidelijk wordt, en dan wordt het opgebrachte geduld ook rijkelijk beloond. De prachtige presentatie van de stof heeft bij mij het lezen zeker geholpen.

 3. “Het uur van de waarheid” heb ik, anders dan andere lezers, niet in een keer uitgelezen, maar dat ligt aan mij en niet aan het boek. Het leest makkelijk weg (al had ik meer komma’s gebruikt) en de verhalen worden zowel qua inhoud als qua achtergrond helder verteld. Er is verder gekeken dan wat er letterlijk in de bronnen staat, zodat de gebeurtenissen een duidelijke plaats in de context van hun tijd krijgen. Daarbij laat de schrijfster zien tot gedegen archiefonderzoek in staat te zijn. Haar interpretatievermogen en oog voor details hebben daarbij minstens zo veel aan het boek bijgedragen als de inhoud van de archiefstukken zelf. Zo legt zij uit dat de krulletjes in Abrahams handtekening niet zo maar een bedenksel van hemzelf zijn, maar dienden om vervalsing te voorkomen.

  Ik heb het boek vooral gelezen als iemand die zelf ook archiefonderzoek doet. Het is duidelijk dat er heel veel documenten in diverse archieven zijn bekeken. Dit had lang niet altijd resultaat, zoals blijkt uit zijdelingse opmerkingen als “komt in dit archief niet voor”. Uit de brij van verzamelde gegevens is een mooi verhaal ontstaan, dat meer vertelt dan het wel en wee van Bährne / Louise en de mannen in haar leven.

 4. De familieverwikkelingen heb ik met plezier gelezen. Ook het boek als grafisch product sprak mij aan, al ligt het wat zwaar op de weegschaal met die dikke band! Mooi werk.

 5. Een fantastisch boek, ik kan het iedereen aan bevelen, in één keer uitgelezen.

 6. ‘Het uur van de Waarheid’ heb ik met groot genoegen en in één adem uitgelezen. Zijn het verhaal van de ‘Lügenbaron’ zelf en de problemen met zijn tweede vrouw en neef al fascinerend (ook als tijdsbeeld), dat is niet minder het geval met de verschillende De Bothen die het vervolg vormen. De problemen in ‘s Heerenberg en Didam zijn van een hoog komisch gehalte (vanuit nu dan bezien) en mooi ‘tongue in cheek’ verteld (wat voor het hele boek geldt). Voor liefhebbers van sterke verhalen en de Achterhoek een hoogst interessant boek. Goed gerechercheerd en uitgelegd ook (bijvoorbeeld hoe die Duitse adel in elkaar zit).

  Er zit ook mooi detectivewerk in (de ontvoering van de Drost van Didam ) en dat is zeer overtuigend opgelost. Leuk boek!

  Rob Blekxtoon

 7. Wow! Driewerf proficiat met je boek. Het zier er schitterend uit. Je hebt eer van je werk. Vooral ook vanwege de inhoud. Ik heb het in één dag uitgelezen. Een spannende bezigheid.

  Ik ben onder de indruk van de manier waarop je het materiaal voor je boek bijeen hebt weten te brengen, vooral ook de interessante illustraties. Ik heb van het geheel intens genoten.

  Guus Pikkemaat

 8. Schitterend boek! Vond het lekker om te lezen (begin is wat lastiger omdat de context voor mij ontbrak, maar na pagina 50 verloopt het logischer voor mij), smeuïg, Story en RTL Boulevard zijn er niets bij, al dat gekonkel, gezaag aan poten en scrupuleuze geld en statusbejag…. van alle tijden dus. Goed geschreven, niet makkelijk om al die losse einden aan elkaar te knopen, goed verteld. Echte een knappe prestatie en goed gedocumenteerd, navorsbaar….

Geef een reactie