jan 112010
 

Hans van Ditzhuyzen (1914 – 1995) publiceerde in 1985 zijn boek Brouwers, Burgers en Buitenlui voor het eerst over zijn voormoeder Bernhardine / Bährne von Brun die na de dood van haar eerste echtgenoot als weduwe von Münchhausen een paar jaar in Didam had gewoond. 

Voortbouwend op zijn informatie bouwde Lied Deurvorst in Het Uur van de Waarheid een zo nauwkeurig mogelijk geschiedkundig relaas op van hetgeen in haar leven voor en na dit eerste huwelijk was voorgevallen. De auteur begon haar onderzoek in 2004 na een bezoek aan Bodenwerder, het stadje in het Weserbergland waar  Bährne’s eerste huwelijk slechts een paar maanden duurde en nog steeds controversieel is. Al zoekende in het provinciale en familie archieven bleek dat niet alleen Bährne maar haar tweede echtgenoot Abraham de Both, hun zoon Frans Xaveer en de kleinzoon Zeno Vonk de Both schokkende dingen hadden beleefd. Hun afstammelingen die de naam De Both dragen wonen niet meer in Nederland; de vele honderden nakomelingen van Frans Xaveer zijn allen afkomstig uit de vrouwelijke lijn.

De suggesties, aanvullingen, bijdragen en adviezen van Udo Worffel, Frank Deurvorst, Sander Roesink, Gustaaf A. J. M. van Ditzhuijzen, Martin den Teuling, Guus Pikkemaat, Reinildis van Ditzhuyzen, Dinie Teelen, Eduard F. C. Driessen en Marcel Smeets waren van onschatbare waarde.