jan 112010
 

Mr. Arent Anthony Roukens
Bron: Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek, red. P. C. Molhuyzen en P. J. Blok deel 10

~    Geboren Nijmegen 29 oktober 1747, overleden Arnhem 1 december 1822, zoon van mr. Johan Michiel Roukens, vanaf 1745 schepen en raad en daarna burgemeester van Nijmegen en Agneta Jeanetta Verspyck.
~    Burgemeester van Nijmegen, momboir Hof van Justitie Gelderland, vanaf 1817 raadsheer Hoog Gerechtshof ‘s-Gravenhage.
~    Tr. Culemborg 18 februari 1780 Adriana Johanna van Bassen Jongbloet, geboren Culemborg 18 juli of 19 juni 1754, overleden Nijmegen 23 december 1790, dochter van mr. Jacob Jongbloet, heer van Hei- en Boeicop, raad en stadhouder van de lenen van het Graafschap Culemborg en Anna Maria Ernst van Bassen.
~    Arent Anthony Roukens, momboir, werd door het Hof van Justitie in Arhem aangesteld om het Hof advies te geven over het wel of niet handhaven van Abraham in zijn drie functies. Aanvankelijk hield hij, de oude familievriend, Abraham op juridisch knappe wijze de hand boven het hoofd. Tot het laatste toe bood hij het Hof mogelijkheden Abraham in zijn functies te handhaven. Zijn onderzoeken en zienswijzen zijn in het verhaal essentieel.