okt 042020
 

Wijn en IJzer langs de Oude IJssel, de families Deurvorst, Diepenbrock, von Raesfeld en Reigers en hun firma’s (1700-1940)

Wanneer een bepaalde industrie in een streek gedurende een paar eeuwen succesvol kan opereren, is dat meestal mogelijk gemaakt door enkele aan elkaar gelieerde families met kapitaal en uit hun kringen afkomstige sterke ondernemers. Dat was eveneens het geval met een aantal ijzergieterijen langs de Oude IJssel. De families Diepenbrock en Reigers stonden aan de wieg van wat later Diepenbrock & Reigers Ulft -DRU- zou worden. De ondernemer in hart en nieren en tevens medicinae doctor J.J.S. von Raesfeld (1770-1854) was een van de vijf financiers bij de stichting van IJzergieterij Vulcaansoord en tien jaar later de eigenaar en Frans Deurvorst en zijn vrouw Jacqueline Deurvorst-Vonk de Both en drie van hun zonen waren als hun nakomelingen de hekkensluiters. Over de mensen die deze gieterijen hebben opgericht en vervolgens enige tijd leidden en vooral over hun voorvaderen en de families waarin zij trouwden gaat dit boek. Teneinde inzicht te krijgen in de levenswijze van mensen uit die tijd worden in de eerste twee delen de katholieke Deurvorsten en aanverwante familie in Doesburg en Terborg gevolgd. Een boek schrijft vaak zichzelf. Dat is hier zeker het geval geweest. Ik kon niet heen om de harde strijd die generaties Deurvorsten voor hun geloof voerden, de discriminatie die zij ondervonden, de hardnekkigheid waarmee zij hun godsdienstvrijheid verdedigden tot in Den Haag toe, de saamhorigheid van katholieke families in een stad, het heeft mij als niet katholiek want meer een kind van de protestante Abersonfamilie dan de katholieke Deurvorsten, al zoekende en schrijvende gefascineerd. Het werd tot mijn eigen verbazing een steeds weer terugkerend zeer boeiend en diepgaand uitgewerkt thema in dit boek.

In het laatste deel ligt de focus op de reeds vermelde ijzergieterijfamilies. Het teleurstellende vertrek van enkele zoons van Frans en Jacqueline bij DRU, ditmaal wel gebaseerd op familiemateriaal, markeert het einde van dit boek maar ook het einde van de betrokkenheid van een ijzerdynastietje uit Bocholt en De Achterhoek.

Geef een reactie