jan 282010
 

Dr. Guus Pikkemaat (in boek helaas als drs. vermeld), historicus, vele jaren hoofdredacteur van een regionaal dagblad, schrijver van o.a. twee recent verschenen boeken “Eleonora van Aquitanië 1122–1204” en “Jeanne d’Arc”:

Dit boek vertelt het spannende verhaal van twee levens die in de 18e en 19e eeuw niet alleen in het Duitse Niedersachsen maar ook in de Nederlandse provincie Gelderland veel stof deden opwaaien. Die levens werden geleid door Bährne Louise von Brun, een avontuurlijk aangelegde dame en Abraham de Both.

Met de 53 jaar oudere wereldberoemde ´leugenbaron´ Hieronymus von Münchhausen leidde Bährne als twintig jarige enkele maanden een leven dat vanwege haar ´buitenechtelijk´ gedrag veel aanstoot gaf. Het huwelijk met von Münchhausen liep dan ook snel op de klippen.

Na deze meesterlijk beschreven onstuimige episode duikt Bährne, die zich na alle in Duitsland doorstane ellende Louise was gaan noemen, op in het Gelderse dorp Didam. Daar maakt zij kennis met Abraham de Both, rechter, drost en baljuw. Hun ontmoeting verloopt stormachtig. Tussen Louise en Abraham bloeit iets moois op. Dat betekent nog geen rustig plattelandsleven voor beide gelieven. Het is allerminst aangenaam toeven in Didam. Het blijkt een zeer onrustig dorp met veel baldadigheden onder meer veroorzaakt door een lid van de rooms katholieke geestelijkheid. Op Abraham wordt zelfs een aanslag gepleegd!

Abrahams behandeling van de problemen in Didam vindt geen waardering bij zijn meerderen. Die betichten hem van slapheid, matigheid en onwilligheid. Uiteindelijk krijgt Abraham zijn ontslag aangezegd. Voor hem en Louise breken nu rustiger tijden aan. Dankzij zijn rechtenstudie kan hij voortaan de kost verdienen als advocaat. Daartoe vestigen zij zich in ´s-Heerenberg, waar hij met succes in enige interessante zaken optreedt alhoewel in dat dorp eveneens ´moeilijke verhoudingen´ heersen. Samen met Louise sticht hij een gezin, waarvan de tweede zoon Frans de stamvader zou worden van mannen die in de Graafschap en de Liemers bekend zouden worden als notarissen en ijzergieters.

Het leven van Louise en Abraham is eveneens met vaart en vlot geschreven. Het is een kostelijk verhaal dat bestaat uit een bijna ononderbroken reeks dramatische en hilarische gebeurtenissen die het lezen ervan tot een waar genot maken.