apr 102015
 

Hitler en zijn Hofhouding. Hitler had zijn machtsimperium met zorg opgebouwd. Binnenlands regeerde hij via zijn partijnetwerk, militaristisch met behulp van het Duitse leger en de aan hemzelf ondergeschikte SS-onderdelen. Wie waren de kopstukken die hem dagelijks omringden? Wat voor vrouw was zijn vriendin, Eva Braun, die teneinde Hitlers aantrekkelijkheid bij het Duitse volk niet te schaden, altijd onzichtbaar was gehouden. Hoe ging het er in zijn buitenhuis Der Berghof aan toe? Tenslotte komt in dit hoofdstuk de persoon Hitler ter sprake, voor zover dat in zo’n kort bestek mogelijk is. Hij dorstte naar bloed, niet letterlijk maar in zijn fantasieën, zei een van zijn naaste medewerkers.

… Hitlers wilsuitstraling kwam uit zijn ogen, ogen waar tijdgenoten keer op keer van getuigen. Matte, met een waas bedekte ogen zegt Speer, een zeldzaam doordringende blik zegt Gerhard Boldt. Het waren zijn ogen, −noch grijs, noch blauw− met een starende, dode blik, die niet fonkelden of schitterden maar zo intens, beangstigend en vooral hypnotiserend en doordringend waren die hem tot de onomstreden leider maakten. Het was een blik die alle energie uit je wegzoog, zoals Speer opmerkte.

…Hitlers dagindeling was een aanslag op zijn medewerkers. Hij stond om twaalf uur op. Op de Berghof was er na zijn ontbijt om half twee ’s middags een stafbespreking. Wanneer deze was afgelopen gingen Hitler en sommigen van zijn staf naar de salon, waar Eva Braun, haar vriendinnen en de secretaresses zich bevonden in afwachting van de lunch, die met enig ceremonieel plaatsvond.

Geef een reactie