apr 032015
 

Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Waarom zijn 4 en 5 mei in Nederland uitgekozen tot bevrijdingsdagen, terwijl heel Europa voor de dag van de Duitse capitulatie, 8 mei, koos?

…Europa heeft er hopelijk van geleerd. Het besef dat dit nooit meer mag gebeuren zou er bij iedereen van jongsaf ingehamerd moeten worden. Oorlogen gebeuren niet alleen op TV in gebieden waar de kiezers geen band mee hebben, waar ze andere kleren dragen, waar ze andere talen spreken die wij niet verstaan, maar oorlog kan, door verkeerde leiders te kiezen, plotseling op de eigen stoep staan. Om dit te voorkomen moet er eenheid zijn, een grote overkoepelende gemeenschap die verhitte gemoederen tot rust kan brengen…

…De Europese Unie brengt een Verenigde Staten van Europa ondanks nationalistische tegenstanden hopelijk steeds een klein stukje dichterbij. Dat er aan de uitvoering nog veel hapert, doet niets af aan het doel en de basiswaarde. Elk land, elke leider die uit populistische motieven aan de eenheid van Europa knaagt en groepen tegen elkaar ophitst, loopt gevaar de oorzaak van een brandhaard in Europa te zijn, een vuur dat zich kan uitbreiden tot aan het eigen land, het eigen woondomein, de eigen familie. Miljoenen gaven ongewild hun leven in de Tweede Wereldoorlog, laat het niet vergeefs zijn geweest.

Geef een reactie